
Koen Visser
Koen Visser was jarenlang één van de grootste werkgevers van Oud-Beijerland. Eerder hebben Joris Buitendijk en Pieter Jan in ’t Veld na uitgebreid archiefonderzoek het leven van Koen Visser, zijn familie en de verwevenheid met het bedrijf in kaart gebracht.
Lees over zijn vroege start als venter van diverse producten, als palingroker en hoe zijn onderneming uit kon groeien tot een wereldspeler op het gebied van conserven.

Aleidius Cornelis de Vries Broekman
Aleidius Cornelis de Vries Broekman was 30 jaar burgemeester van Oud-Beijerland. In die periode spelen er veel zaken. Ook geldzaken. In Oud-Beijerland bijvoorbeeld met zijn rol bij de Zaak Hoogenboom, waarbij naar later blijkt dat geld tekort is in de gemeentekas.
Na zijn vertrek uit Vianen is er echter ook onduidelijkheid over geld. De periode als burgemeester van Vianen hebben we om die reden ook in deze publicatie meegenomen.

Adrianus Vogelsang
Burgemeester Adrianus Vogelsang is in 1852 de eerste kroonbenoemde burgemeester van Oud-Beijerland. Deze liberaal schreef in zijn tijd een aantal boeken over staatsrecht. Ook ging hij in publicaties met andere bestuurders van zijn tijd in discussie.
Hij was een groot bewonderaar van de staatsman Thorbecke, aan wie hij een groot aantal brieven schreef over de situatie in de Hoeksche Waard.
Kortom: een boeiend persoon om nader kennis mee te maken.

Een bijzondere vrouw
In een eerdere publicatie schreven wij over de maatschappelijk betrokken familie Van Weel. Dit artikel ging hoofdzakelijk over het leven van het gezin van Anthony van Weel en Diederika Helena Petronella Schutter, waarin de kinderen Johannes Kornelis, Antoinette Clara en Cornelia opgroeiden. De kinderen werden in het artikel slechts zijdelings beschreven.
Met name Antoinette Clara heeft veel betekend voor de Oud-Beijerlandse samenleving. Aan de hand van beschikbaar bronmateriaal hebben wij het leven van Antoinette Clara en haar beide dochters Emilia Diederika en Diederika Helena Petronella in beeld gebracht.

Brief uit Westerbork
Kort na hun aankomst in Westerbork schrijft op 15 augustus 1942, de echtgenote van de bekende slager Abraham Rood een brief aan hun overburen Van Oudheusden, die op de Molendijk 21 een kruidenierswinkel drijven.
Ook dochter Vrouwtje Sara schrijft vanuit Westerbork een brief waarbij ze de groeten laat doen aan haar twee vriendinnen.

De maatschappelijk betrokken familie Van Weel
Tijdens onze onderzoeken komen we regelmatig de naam van de familie Van Weel tegen. De familie Van Weel heeft in de 19e eeuw veel betekend voor de Oud-Beijerlandse gemeenschap.
Een goed moment om alle gevonden gebeurtenissen eens op een rij te zetten

Het leven van Anna Hers
Anna Hers. Geboren in 1885 als dochter van de bekende Oud-Beijerlandse huisarts Dr. Hers. Anna was een intrigerende vrouw. Over zichzelf gaf ze weinig prijs.
Haar droom was schrijfster worden. Zij schreef voor de Tweede Wereldoorlog veel meisjesboeken. En zij stond in Oud-Beijerland aan de wieg van de bibliotheek en het jeugdwerk in “Ons Huis”.
Op basis van haar archief heeft Pieter Jan in ’t Veld getracht haar leven in beeld te brengen.

Joods onroerend goed
Op 14 augustus 1942 werd er een groot aantal Joodse inwoners met de tram vanaf de Molendijk weggevoerd. Veel Joodse inwoners zijn niet teruggekomen, maar vermoord in de Duitse kampen.
De actuele vragen zijn: waar woonden zij, wat is met hen en met hun bezittingen gebeurd?
Aan de hand van beschikbare bronnen proberen we een antwoord te geven op de vraag hoe dit gegaan is in Oud-Beijerland.

De Joodse gemeenschap in Oud-Beijerland
Het volgende stuk van Ingen Visser (lid van de toenmalige werkgroep “Kerk en Israël” van de Ontmoetingskerk/De Open Hof in Oud-Beijerland) uit 2015 hebben we kunnen achterhalen op een oude website die inmiddels verdwenen is. Daar zijn we heel blij mee, want anders was dit verloren gegaan.
Dit werk is geplaatst met toestemming van zijn familie.

De laatste groet van Marcus Hamme
Op weg naar het onbekende gooit Marcus Hamme op 13 juli 1943 vanuit de trein een brief naar buiten, bestemd voor zijn vrouw.
In deze brief beschrijft hij zijn verblijf en zijn ontmoetingen met familie en andere Oud-Beijerlanders in Westerbork.

De zaak Hoogenboom
Pieter Hoogenboom is gemeenteontvanger. Op 20 november 1917 overlijdt hij plotseling. De dag daarop gaat burgemeester De Vries Broekman naar het huis van Hoogenboom en telt het gemeentelijk kasgeld. De burgemeester maakt een proces-verbaal op van zijn bevindingen: alle kasgelden kloppen.
Drie maanden later blijkt er een geldbedrag te zijn verdwenen, de weduwe van Hoogenboom wordt hierop aangesproken.
Dan volgen diverse ontwikkelingen elkaar snel op. Wat er precies is gebeurd blijft duister…